Lia Linda

Eigenlijk is Lia Linda een echte “globetrotter”, een “gipsy”…overal en nergens thuis...
Lia woonde in Spanje, Duitsland en Frankrijk en op verschillende plaatsen in ons Vlaamse land.
Als entertainer op cruiseschepen bezocht ze meer dan 150 landen. Artistiek heeft men haar nooit in een bepaald “vakje” kunnen steken.
Lia Linda heeft zich nooit willen beperken tot een bepaald genre: “big band”, “revue”, het ernstige of frivole “chanson”, “entertainment” voor een internationaal publiek, een gezellige seniorenshow met sketches en populaire liedjes… Lia brengt het allemaal met liefde en plezier! Die veelzijdigheid bracht haar echter niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Voor het grote publiek is Lia nooit een “hit-zangeres” geweest. Anderzijds heeft ze haar carrière kunnen uitbouwen op haar eigen manier, zij het met diepe dalen en ontgoochelingen, maar ook met ondefinieerbare hoogtes, en met één constante: dat overheerlijke gevoel op een podium, waar Lia kan lachen en wenen, springen en dansen, en af en toe eens mijmeren over “het leven”… net als haar publiek…

We keren terug naar het begin van de zeventiger jaren, toen een piepjonge Lia Linda van de Belgische kust naar Antwerpen afzakte om er haar kans in de showbizz te wagen. In die tijd gebeurde dat niet met grootse tv-programma’s als “The Voice van Vlaanderen”… Nee, als je toen iets wou bereiken, nam je deel aan zoveel mogelijk “crochetwedstrijden”. Nadat ze weer een overtuigende prestatie had neergezet in de Antwerpse Arenbergschouwburg, engageert Staf Permentier, de bekende Antwerpse komiek/zanger/entertainer, Lia voor een tournee van één jaar. De tijd vloog voorbij.
Eén jaar werd acht jaar en tijdens deze periode leerde Lia als het ware “de stiel”. Jaar in, jaar uit trokken ze met hun gezelschap volle zalen in de Salamanders en in de Ancienne Belgique. Ondertussen volgde ze ook jarenlang zangles bij een gerenommeerde stempedagoge. Toen ze uiteindelijk aan het einde van de jaren zeventig diverse losse contracten aangeboden kreeg als zangeres was de keuze snel gemaakt. Het was nu of nooit. Ze trad uit de schaduw van Permentier en ging solo. Tijdens de zomermaanden zat Lia enkele jaren samen met Luc Appermont aan zee, waar ze overdag meewerkte aan de animaties die Luc voor het Laatste Nieuws verzorgde en ’s avonds optrad in ‘Het Witte Paard.”

1982 was het jaar van het TV programma “Matches” waarin Lia een erg goede beurt maakt. Zij viel er o.a. op met haar prachtige Franstalige chansons en zo belandde Lia als “backing vocal” voor Stella op het Eurovisiesongfestival in Harrogate, waar zij voor de RTB onze nationale driekleur verdedigde met “Si tu aimes ma musique”.

In hetzelfde jaar wordt Lia gecontacteerd door Lou Van Rees, een bekend Nederlands impresario. Hij lanceert haar in het circuit van de “cruises”. Inmiddels zingt en entertaint Lia reeds 30 jaar op internationale cruiseschepen en bevaart ze de zeven wereldzeeën met haar 12- talig repertoire.

In 1983 wint ze, met de ploeg van Joe Harris, de prestigieuze Baccarabeker te Middelkerke.

In 1985 wint Lia het songfestival van Malta, een alternatief songfestival met 8 Oostblok- en 8 Westerse landen. Datzelfde jaar introduceerde radio 2-producer Jos Baudewijn Lia bij BOSE, dé fabrikant van buitengewone geluidsapparatuur. Ze waren vooral geïnteresseerd in Lia ’s vertolking van oorlogsliederen van Vera Lynn en wilden dit repertoire op plaat zetten. Ze kreeg alle kansen: één van de beste studio’s van London (de Angel studio) stond ter beschikking, ze mocht er samenwerken met uitmuntende geluidstechniekers en met de ‘outstanding’ Johnny Howard Bigband. Dankzij Luc Smets, die de arrangementen schreef en de algemene leiding had, werd het een fantastische elpee, bekroond als de beste Belgische Productie van het jaar.(Zomerhit 1985, THERE’LL ALWAYS BE A FUTURE - LIA LINDA).

Vanaf 1986 doorkruist Lia het ganse land met haar one-woman-show, waarin ze haar grote liefde voor het Nederlands- en Franstalig chanson nogmaals alle eer aandoet. Dit resulteert trouwens in een nieuwe elpee, FACES, en maar liefst twee eigen televisieshows op BRT.

In 1990 start ze een eigen “café-chantant” in het zonnige Calpe aan de Spaanse kust. In 1992 verhuist Lia naar Baden Baden (in het Zwarte Woud) en maakt ze verschillende tournees in Duitsland en Frankrijk.

In 1994 vierde ons landje '50 jaar Bevrijding' en hoe kon dat anders dan dit te doen met een grote come-back van onze eigenste Vlaamse Vera Lynn: Lia Linda! Overal waar ze kwam, weerklonk de feestvreugde en leek de sfeer wel op die van de echte bevrijding in 1944.

Wie het Vlaamse cultuur- en amusementslandschap volgt, weet dat er veel nieuwe, prachtige initiatieven zijn gekomen, maar ook dat er veel verdwenen is. Zo vond ook Lia Linda… zij merkte dat er nog maar weinig aandacht was voor het echte amusement van vroeger: een combinatie van muziek en humor, een lach en een traan... Vol passie en gedrevenheid ging Lia op zoek naar een gepast antwoord en dat werd “LACHSPIRINE”, een revue waarin luisterliedjes, meezingers en dolkomische sketches elkaar afwisselen, ideaal voor het seniorenpubliek! Om dit project op poten te zetten, zocht Lia een geschikte toneelpartner en die vond ze uiteindelijk in “Albert”. Sinds 1997 toeren Lia Linda en Albert met hun aanstekelijke “Lachspirine’-Shows doorheen heel Vlaanderen (met meer dan 800 voorstellingen) en bezorgen zij hun publiek enkele plezante, onvergetelijke uren…
Inmiddels staat Lia meer dan veertig jaar professioneel in het vak en blijft ze als een echte bühne-Artieste voor haar plaatsje vechten in een tijd waar de waarde van amusement even vluchtig is als de zandkorrels in je hand…

Bekijk alle artiesten
 
  
 
  
 
  
 
  
Informatie & boekingen