Danny Brendo

Het begin....
Danny Brendo werd, als Danny De Smet, in Eeklo geboren op 17 mei 1964. Eigenlijk is Danny een muzikale laatbloeier, want hij vond de weg naar het podium en naar een muzikale carrière pas op vrij late leeftijd. Het was pas halfweg de tachtiger jaren dat hij, en dan nog voor de grap, deelnam aan een playback-wedstrijd, als imitator van Will Tura. Meteen bleek Danny’s aanleg en kreeg hij de microbe écht te pakken. Een tijdje later kroop hij nog in de huid van Gerard Joling, onder meer voor een optreden voor de BRT Top-30. Opnieuw oogstte hij daarmee succes, wat hem aanmoedigde om door te gaan.

Eerste single...
«Enkele maanden nadien waagde ik me aan een soundmixwedstrijd met een medley van Will Tura», herinnert Danny Brendo zich nog. «Ook dat kende een positief resultaat en bleek dat ik met mijn stem veel aankon.» Danny’s optredens waren ook de professionals niet ontgaan, en hij kwam in contact met een platen-producer. Na enkele besprekingen en een stemtest, dook Danny de studio in voor een plaatopname. In november ’87 stelde Danny Brendo zijn éérste single «Bye bye Georgia Girl» voor aan het grote publiek. Meteen was de Brendo-express vertrokken.

Tien om te zien...
«Vanaf toen is het eigenlijk allemaal zeer vlug gegaan», beseft Danny nu. «De optredens volgden mekaar in sneltreinvaart op en toen in 1989 VTM van start ging, zat de Vlaamse showbizz helemaal in de lift. De mensen wilden weer Vlaamse zangers op hun kermispodia, in hun feestzalen en op hun televisie.» Danny Brendo koppelde talent en hard werken aan een steeds tot in de puntjes verzorgd optreden, wat door het publiek fel gesmaakt en door de organisatoren fel gewaardeerd werd. Die inzet ontging ook Jos Van Oosterwijck niet en in januari 1990 stond Danny zowaar op het podium van Tien om te Zien in de Manhattan te Leuven om er zijn vijfde single «Meisje, jij hoort bij mij» voor te stellen. «Een onvergetelijk moment», zegt Danny nu nog steeds.

Twaalf singels...
Ondertussen was er ook belangstelling van AVS Oost-Vlaamse Televisie en werd Danny Brendo een trouwe gast in het immens populaire Radio 2-programma Fiëstag van en met Ro Burms. Uiteraard wilden ook heel wat lokale radio’s Danny Brendo voor een gesprek voor de microfoon, en zijn plaatjes werden er meer dan eens de troetelplaat van de week. Danny’s liedjes vielen in de smaak van een ruim publiek, zoveel was zeker. Een eigen fanclub telde honderden leden die hun idool, tijdens zijn vele optredens in het Vlaamse land, op de voet bleven volgen. Tussen 1987 en 1993 bracht Danny Brendo, steeds trouw gecoacht door zijn vader Etienne, maar liefst twaalf singles uit. Maar het succes had ook een keerzijde : de vele optredens en verplichtingen bleken almaar moeilijk te combineren met een vaste job. In september 1993 zette Danny onverwacht een punt achter zijn zangcarrière, met pijn in het hart.

Olie drijft boven...
«Dat was één van de moeilijkste beslissingen in mijn leven», zegt Danny nu. «Mijn hart lag op het podium en bij mijn fans, maar het was praktisch niet meer te combineren.» Ondertussen bleef Danny wel het gebeuren in de Vlaamse showbizz van dichtbij volgen, onder meer als medewerker bij een aantal lokale radiostations. Begin 2000 dook Danny terug op in de buurt van het podium, dit keer als begeleider en manager van Nicky Bandera, een beloftevolle zangeres uit Nederland. «Maar het bloed gaat waar het niet gaan kan», zegt hij nu lachend. Zo komt het dat hij begin 2001 zijn comeback op de Vlaamse podia maakte. Eerst schoorvoetend, maar toen al snel bleek dat het publiek hem nog niet vergeten was, kwam de olie weer bovendrijven : Danny ontpopt zich weer tot de perfecte entertainer met, net als vroeger, een uitsluitend Nederlandstalig repertoire.

Hé trut en Jambers...
Sinds 2003 loopt het voor Danny Brendo echt als een trein en daar zit het immense succes van “Hé Trut” voor een groot deel tussen. Al vanaf de eerste noten van “Hé Trut” staat de zaal op zijn kop en is het volop ambiance, eindelijk heeft Danny de hit te pakken die hij door jarenlang hard werken verdiend heeft. De boekingen voor optredens stromen dan ook binnen, en de maandelijkse vedettenparade in thuishaven Eeklo lokt almaar meer volk. Ondertussen is Danny Brendo in heel Vlaanderen een bekende naam, want een team van het VTM-programma “Jambers, de reporters” streek in februari 2004 bij hem neer en maakte een reportage, waaruit bleek dat Danny ernstig met zijn job als zanger bezig is. De nieuwe single “Ik hou van de zomer” moet die stijgende lijn verderzetten.

Allez Allez Zimbabwe...
Danny Brendo is sinds vrijdag 16 september 2005 officieel peter van de supportersclub van ‘Allez Allez Zimbabwe’. Het is de bedoeling om via de supportersclub geld in te zamelen en daarmee fietsmateriaal te kopen voor de Zimbabwaanse jonge wielrenners. Het fietsmateriaal zou uiteraard meegegeven worden naar Zimbabwe, zodat ze ook daar dan kunnen blijven trainen met degelijk materiaal. Zimbabwe heeft het economisch zeer moeilijk en er heerst een zeer grote armoede. Financiële middelen om fietsmateriaal te kopen is er dus duidelijk niet. Geld inzamelen gebeurt door het verkopen van o.a. steunkaarten en nog tal van andere activiteiten. Toen Danny Brendo gevraagd werd om peter te worden van de supportersclub, ging hij meteen akkoord. Hij kwam dan ook op het idee om een supporterslied op te nemen. Danny werkte hiervoor terug samen met zijn vaste mensen, namelijk Dennie Damaro en Walter De Loose, waarmee hij de laatste jaren al enkele produkties maakte. Het lied “Allez Allez Zimbabwe” is een echte meezinger, met vrij moderne en Afrikaanse invloeden. De opbrengst van deze single gaat naar het goede doel, namelijk, de supportersclub van “Allez Allez Zimbabwe”.

Ondertussen is Danny Brendo niet meer weg te denken uit het Vlaamse Showbizz-Land. Waar Danny verschijnt is het "AMBIANCE" geblazen...!!

Bekijk alle artiesten
 
  
 
  
 
  
 
  
Informatie & boekingen