Marc Dex

Marc Dex werd geboren te Retie op 3 maart 1943 als Marcel Deckx. Als zoon van een zingende moeder (Leonie Vanherck) en een dichtende humoristische vader (Alfons Deckx) groeide hij op in een Kempisch gezin met 6 kinderen. Vader een harde werker; 's morgens vroeg naar de fabriek en 's avonds een eigen bescheiden landbouwbedrijf. Principes werden in ere gehouden vaders wil was wet. Na de lagere school ging Marc naar, zoals het in die tijd genoemd werd de Vakschool in Turnhout, want een goede stiel leren was belangrijk en zo behaalde Marc dan in 1961 zijn diploma A3 Elektriciteit.

Muziek begon bij KAJ, want die hadden een drumband en later werd er gestart met een orkestje dat al snel moest optreden op diverse feesten en trouwpartijen. Dit deed hij samen met zijn broer Jules ('Juul Kabas') en het orkest 'The Ruby's'. Zo werd Marc ontdekt door legerkommandant Van Herck tijdens een optreden met zijn orkest voor de fanfare van Retie. De kommandant, die in zijn vrije uren aktief was in de showbizz, bracht hem in kontakt met Louis Van Rijmenant. Een eerste single "Vaarwel Jenny" volgde en werd een lokaal succes. Van Rijmenant en Van Herck zagen het evenwel groter en ze loodsten de jonge kerel uit de Kempen in Canzonissima 1967. Een liedjeswedstrijd rechtstreeks op TV met begeleiding van groot orkest onder leiding van Francis Bay. Marc Dex zong drie nummers, waaronder "O clown" naar de finale. De jury vond het nummer barslecht maar het Vlaamse publiek was het daar niet mee eens. Voor hen was een nieuw idool geboren! Marc begon aan een indrukwekkende serie hits en reeg de optredens aan elkaar. In 1968 groeide Marc Dex zo uit tot en van de populairste Vlaamse zangers en stak hij zelfs heel even Will Tura naar de kroon. In 1970 kreeg hij ook een eigen radioprogramma: "Marc groet 's avonds de mensen" dit was op radio Limburg.

Op 27 juli 1971 huwde Marc met Maria Staes en ze kregen drie kinderen. Tom, Barbara en Nathalie.

In 1982 start hij een horeca zaak "Klaveren Drie" waar hij jonge mensen uitnodigt hun kunnen te tonen op het "Vrij podium". Hieruit groeien enkele talenten waaronder Margriet Hermans, Dominique, zijn dochter Barbara en de gebroeders Bjorn & Joeri. In 1989 start hij een eigen theaterbureau "Tibur Promoties" en gaat zich meer en meer bezighouden met producties.

Eind 1992 brengt hij een verzamel CD uit met eigen nummers en natuurlijk zijn successen onder de titel "Marc Dex- Liedjes van vroeger en nu". Hierop aansluitend kwam er het dubbele album "MIJN HART & ZIEL". Een selectie van 45 liedjes met een evolutie van zijn carriere tussen 1967 en 2000 met al zijn grote hits alsook nieuw materiaal,waar hij met hart en ziel aan gewerkt heeft hetzij als zanger,componist of auteur.

Op 3 maart 2008 werd Marc 65 jaar en dat kon en mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Dit moest natuurlijk gevierd worden met een grandioos verjaardagsconcert in zijn geboortedorp te Retie en wel op zondag 2 november 2008 in Gemeenschapscentrum Den Dries. Het werden zelfs 2 concerten zowel 's namiddags als 's avonds voor telkens een ongelooflijk enthousiast publiek
Heel wat artiesten waar hij een speciale band mee heeft waren van de partij waaronder natuurlijk zijn broer Juul Kabas en dochter Barbara, evenals Margriet Hermans en Nic Caan die hij ontdekte en lanceerde, alsook Samantha, een collega uit de Canzonissima-periode in 1968 en het buitenbeentje die dag was wel het Gregoriaans Koor van Retie.

Ook ter dezer gelegenheid werd er een nieuw CD-album uitgebracht MARC DEX 65 - HERINNERINGEN - met wonderwel 16 mooie liedjes waaronder heel wat nieuw eigen materiaal als enkele grote hits uit de jaren 60 waaronder een mooie herbewerking van het lied Oh Clown.

Donderdag 3 December 2009 is voor Marc en de familie Dex een onvergetelijke dag geworden: In het Casino Kursaal van Oostende ging de 10e editie door van de Eregalerij. Een initiatief van Radio2 en Sabam-Cultuur.
Het lied 'Oh! Clown' werd mee opgenomen in de lijst van de tijdloze liedjes en de familie Dex kreeg een award voor een leven vol muziek.
"Dit is ongetwijfeld een van de mooiste momenten uit mij carrière. De waardering voor heel wat jaren hard werken en liedjes waar we veel mensen in Vlaanderen mee hebben kunnen beroeren en ontroeren dat doet heel veel deugd aan het hart."

Bekijk alle artiesten
 
  
 
  
 
  
Informatie & boekingen